top of page

Een pleidooi voor faalangst overwinnen

Stel je voor: je zit in de klas, en het is de dag van je spreekbeurt. Je klasgenoten komen één voor één vooraan om de spreekbeurt te geven. Jij steekt je hand niet op, het is beter om het nog wat uit te stellen, "nog een beetje, straks doe ik het wel". Je wacht gespannen tot het moment dat je leerkracht jou zal aanwijzen. Je handen zijn klam, je bent bang om de tekst te vergeten of slechte punten te krijgen. Herkenbaar? Voor velen! Alleen wist je toen niet dat hetgeen je voelde eigenlijk een faalangst is.


Volwassenen en kinderen worstelen met faalangst. Dat gevoel van machteloosheid, de zenuwen, de knoop in je maag als je overweegt iets nieuws te ondernemen en de constante procrastinatie (uitstelgedrag) horen allemaal bij faalangst. Ondertussen ben je het gevoel misschien zelfs al gewend, maar soms staat het je wel in de weg om iets nieuws te proberen, ervoor te gaan of zelfs te proberen.


Bij kinderen zullen de situaties anders zijn, maar het gevoel des te sterker. Als kind kan faalangst nog groter zijn. Denk maar aan de toetsen, de spreekbeurten, de rapporten en alles wat er nog aan samenhangt (zoals een cadeautje als je een mooi rapport thuis brengt). Het is net op die momenten wanneer je de faalangst het sterkst voelt. En laten we eerlijk zijn, soms komen we er niet van af.


Het begon bij veiligheid

Alles begint bij het verlangen naar veiligheid. De drang naar veiligheid en dus naar comfort. De veilige comfort zone dus. Natuurlijk willen we onszelf beschermen, maar hebben we ooit overwogen dat onze drang om risico's te vermijden ons eigenlijk kan belemmeren? Denk aan die keer dat je de kans had om iets nieuws te proberen, maar in plaats daarvan koos voor het veilige pad, alleen om later te beseffen dat je eigenlijk meer had kunnen bereiken. Als volwassene heb je daarin nog de keuze, als kind kan je het enkel ondergaan. Een spreekbeurt weigeren zit er nu eenmaal niet in...


Angst leidt tot groei

Falen is een natuurlijk onderdeel is van groeien. Denk eens aan je eigen ervaringen. Heb je gemerkt dat je meer leert en groeit wanneer je jezelf toestaat fouten te maken zonder bang te zijn voor afkeuring? Net dit laatste is belangrijk om te groeien. Het is veel aangenamer om jezelf te kunnen zijn en geen angst te hebben voor afkeuring wanneer je een foutje maakt. En het is exact deze formule die leidt tot succes.


Voelen

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het doorvoelen van je faalangst is een cruciale stap om die verlammende faalangst te overwinnen. Denk er eens over na: wanneer je je angst erkent en toelaat om door je heen te gaan, geef je jezelf de ruimte om te begrijpen waar die angst vandaan komt. Dit stelt je in staat om er bewust mee om te gaan en er grip op te krijgen. Het vermijden van angst kan het gevoel vergroten en het zelfs versterken. Dit is net het omgekeerde van wat je zou willen bereiken.


Vroeg begonnen is half gewonnen

Als volwassenen begrijpen we dat emoties doorvoelen belangrijk is om emoties te verwerken. Indien dit niet gebeurt, dan stapelen ze zich op en dan komt er wel een ongelegen moment wanneer je uitbarst. Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met werken rond faalangst. De vroege jaren vormen de basis voor het zelfvertrouwen en de houding ten opzichte van uitdagingen. Als kinderen leren hoe ze met mislukkingen moeten omgaan, ontwikkelen ze veerkracht en zelfverzekerdheid die hen hun hele leven van pas komen. Door kinderen aan te moedigen om fouten te maken en hen te leren dat falen een natuurlijk onderdeel van leren is, bouwen we een gezonde basis voor het omgaan met faalangst in latere jaren. Dit is waar we bij Het Studentje een grote focus op leggen. Proberen is de boodschap. Falen is mogelijk, maar het brengt je dichter bij je doel.


Bij Het Studentje bieden we naast bijlessen en leerklassen ook professionele coaching waarin we ervoor zorgen dat de leerling een dieper inzicht krijgt in zijn of haar gevoelens, leert faalangst te doorvoelen en ermee om te gaan. Zo ontstaat er een groeimentaliteit die een groot effect heeft om vele vlakken van het leven.



41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page