top of page

Eerste hulp bij... bijles zoeken!

Bijgewerkt op: 25 feb. 2023

Brengt je kleine een slecht rapport thuis en je schiet direct in paniek? Halsoverkop begin je de zoektocht naar bijles. Via-via, op facebook, online, bijlesbureaus, ... zo veel keuze! In dit artikel zoeken we naar de kernvragen die je je kan stellen om zo de meest geschikte bijlesgever te vinden!


1. Bepaal wat je kind nodig heeft.


Heeft je kind een slecht cijfer doordat hij de leerstof niet of verkeerd heeft begrepen, niet heeft gestudeerd, het te lang uitgesteld heeft of omdat hij een slechte studiemethode heeft? Dit zijn allemaal vragen die je uiteindelijk een beter beeld gaan geven over waarom er een onvoldoende is. Misschien heeft je kind wel last van faalangst. Alles kan. Praat erover met je kind, want mogelijk zal hij/zij zelf al kunnen aanwijzen waar er nood aan is. Dit zal je zoektocht naar bijles duidelijker maken.


2. Bepaal welke expertise je verwacht van een bijlesgever.


Het spreekt vanzelf dat je een foutloze moedertaalspreker zoekt die én heel bekwaam is in een taal, én het op de juiste manier kan overbrengen. Niets is minder waar. Een moedertaalspreker is verre van gegarandeerd een ideale bijlesgever. In dit gedeelte laten we de moedertaalsprekers even voor wat het is, aangezien wij als moedertaalspreker NL waarschijnlijk ook niet zomaar kunnen uitleggen wat een voltooid deelwoord is en hoe je die moet vormen. Een diploma in talen is echt wel een vereiste.

In de tabel hieronder kan je zien welke vereisten er zijn voor kwalitatieve bijles.

Bijles die zijn kostprijs dus ook waard is.

gediplomeerd

ervaring als bijlesgever

ervaring in het onderwijs

leerling in het lager onderwijs

X

X

X

leerling uit het secundair

X

X

X

hogeschool/universiteitstudenten

X

X

volwassenen

X

X


Hoewel het kan dat je een goede bijlesgever tegenkomt die geen diploma heeft in talen, is de kans heel klein dat het de meest efficiënte bijles zal zijn... die persoon heeft namelijk geen enkel bewijs van grondige expertise. Dit kan ervoor zorgen dat de bijlesgever niet de juiste accenten legt, waardoor de leerling mogelijk meer in de war zal zijn na de bijles. Dit is iets wat je liever voorkomt. Een algemene tip: kijk eens naar de reviews!



3. Bepaal hoe vaak er bijles nodig zal zijn.


De strategie bij Het Studentje is tweedelig, maar altijd met hetzelfde doel: de leerling doen slagen voor het taalvak. De frequentie van bijles hang af van de achterstand. Heeft je kind de basis niet onder de knie, dan is een wekelijkse bijles van een uurtje aan te raden (minimaal). Zo wordt er continu geoefend. Is de basis er wel, maar lukken de toetsen niet, dan raden we aan om bijlessen in te boeken telkens als er een toets of taak wordt gepland. Zo plan je het best 2 sessies (van 1 à 2u) vlak voor een toets, zodat de leerling echt volledig klaar is om voor de toets of taak te slagen!



4. Is er iets extra nodig?


Sommige kinderen slagen niet voor toetsen omdat ze last hebben van faalangst, uitstelgedrag, dyslexie of een andere problematiek. In deze gevallen kan je het best beroep doen op iemand die ervaring heeft met leerlingen met zulke problemen. Ook iemand met empathie. Bij Het Studentje dragen we veel zorg voor onze leerlingen, en dit kan enkel als de leerling als persoon gezien wordt. En gehoord.


Zo, nu dat u gewapend met met extra vragen waar u best eerst een antwoord op zoekt, heeft u al een beter beeld van wat exact er nodig is. Succes bij uw zoektocht!



15 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page