top of page

Eerste hulp bij: een studieplanning maken

Blok, examenperiode, studeren,... krijg je stress van deze woorden? Geen evidente periode om stressloos te doorstaan. Een van de beste manieren om goed voorbereid te zijn op de examens én zo min mogelijk stress te hebben is een studieplanning. Vele leerlingen maken een moment mee wanneer ze plots moeite krijgen met de grote hoeveelheid leerstof en de complexiteit ervan. Een goede studieplanning is de oplossing. Maar… hoe begin je eraan? In dit artikel delen we de beste tips een een stappenplan mee (op basis van onze ervaring!) om een geslaagde studieplanning te maken!



Neem een apart blad voor de studieplanning.

Onze voorkeur gaat naar een digitaal document. Zo kan je gemakkelijk doorheen de tijd daarop zaken aanpassen, zonder dat het een onoverzichtelijk boeltje wordt.


extra tip: Wij werken graag met checklists die je kan afkruisen zodra je een onderdeel hebt afgewerkt.




Neem je agenda en het examenrooster erbij.

De laatste weken vlak voor de examens zijn vaak pittige periodes waar er nog veel toetsen en taken gebeuren. Het is belangrijk om deze taken en toetsen niet uit het oog te verliezen, maar ook al te werken voor de examens. Daarom moet je je agenda controleren en inplannen wanneer je een toets of een taak hebt, en wanneer je daarvoor zal studeren. Noteer op het blad de taken en toetsen.

Vervolgens noteer je ook de datum van de examens.


Neem je rapport erbij.

Het is belangrijk te weten welke vakken moeilijk zijn/ waar de punten niet zo goed zijn. Het is belangrijk om de moeilijke vakken meer te herhalen, en ook meer op voorhand, om goed voorbereid te zijn tegen de examens. Noteer bovenaan alle vakken waarvan je examens hebt, en zet de moeilijke vakken in het rood. De vakken die je goed aankan, maar waar je een extra tandje voor moet bijsteken in het oranje. De vakken die voor jou gemakkelijk zijn zet je in het groen.





Bepaal de prioriteiten

Je plant best eerst de moeilijke vakken in. Streef naar minstens 5 verschillende momenten per moeilijk vak. De minder moeilijke vakken minstens 4 keer. De makkelijke vakken 3 keer. Noteer bovenaan bij de vakken het aantal keer dat je dat vak herhaalt. Controleer zeker dat de moeilijkere vakken zeker vaak genoeg aan bod komen.



Begin altijd met de moeilijkste onderdelen.

Had je een tekort voor een toets de voorbije tijd? Herhaal dan dit onderdeel vroeg in je studieplanning. Zo zal je niet voor verrassingen komen te staan de dag voor het examen!



Inplannen.

Nu kan het plannen beginnen. Op dagen dat er school is kan je tot 2 vakken herhalen in de avond. Zo kan je op een schooldag 1u een bepaald vak herhalen. Zo plan je per avond 2 vakken in.

Op vrije dagen is het best om 3 vakken te herhalen. Per vak werk je best 2u. Zo zal je bv. op een zaterdagvoormiddag 2u bezig zijn met aardrijkskunde, in de namiddag 2u met fysica, en ‘s avonds 1,5u/2u met iets dat puur blokwerk zoals woordenschat of een toets de volgende dag.



Dit zijn de belangrijkste tips voor een goede studieplanning. Een studieplanning is iets flexibel. Het is dus niet zo erg als je eens een slechte dag hebt en het je niet lukt om voor een vak te studeren. Geen paniek, verschuif je planning een beetje. Vergeet ook niet goed uit te rusten tussen het studeren door, dus niet gamen, tiktok, series, … maar wandelen, even in de tuin chillen, babbelen met iemand, voetballen, enz. Zo zal je brein goed uitrusten. En de belangrijkste tip: slaap voldoende! Het is net tijdens je slaap dat je veel informatie onthoudt. Hoe beter je slaap, hoe beter je alles zal onthouden hebben.


Veel succes!


Heb je liever een planning op papier? Print dan de gratis planning onderaan!


Heb je hulp nodig bij het opstellen van een studieplanning? Het Studentje helpt je er graag mee! Stuur een bericht en we contacteren u zo snel mogelijk.









201 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page