top of page

Faalangst bij kinderen begrijpen en overkomen


Kinderjaren zijn een tijd van ontdekking, groei en het ontwikkelen van vaardigheden. Maar soms kan er een schaduw over dit avontuur vallen - faalangst. Dit complexe gevoel, dat elk kind op een bepaald moment ervaart, kan hun vermogen om te leren, te presteren en hun zelfvertrouwen te vergroten, in de weg staan. In dit artikel gaan we dieper in op de manieren waarop faalangst zich bij kinderen kan uiten en hoe ouders en opvoeders kunnen helpen om dit obstakel te overwinnen.


De Onzichtbare vijand van zelfvertrouwen

Faalangst bij kinderen is vaak als een onzichtbare vijand die hun zelfvertrouwen ondermijnt. Het kan zich op verschillende manieren uiten, zoals weigeren deel te nemen aan uitdagende activiteiten, zichzelf isoleren van leeftijdsgenoten of onzekerheid over hun capaciteiten. Stel je voor dat een kind vol enthousiasme staat voor een spreekbeurt, maar plotseling angstig wordt dat ze het niet goed genoeg zullen doen. Wat als we hen leren dat die angst normaal is?


De perfectiepuzzel in de klas

In de klas kan faalangst zich vermommen als een zoektocht naar perfectie. Kinderen kunnen zichzelf onder druk zetten om altijd de beste resultaten te behalen, bang om te falen in de ogen van hun ouders, leraren en klasgenoten. Je herinnert je waarschijnlijk nog de strebers uit je klas van vroeger. Volgens psychologen is streben voor ideale punten eerder iets negatief. Perfectionisme hoort niet zo vroeg op te treden. Het kan bijna niet dat kinderen zich voor elk vak evenveel interesseren, hieruit volgt dat de zogenaamde streber zich forceert voor een vak dat hij/zijn mogelijk maar niks vindt.

Laten we de klas zien als een plek waar leren en groeien centraal staan, en waar fouten juist kansen zijn om te ontdekken.


De Verborgen kracht van ondersteuning

Een belangrijk aspect van het overwinnen van faalangst bij kinderen is de ondersteuning van ouders en opvoeders. Het creëren van een omgeving waarin fouten worden verwelkomd als leermomenten en waar kinderen zich veilig genoeg voelen om hun angsten te delen, is van onschatbare waarde. Stel je voor dat we vragen: "Wat vond je het moeilijkst aan vandaag?" in plaats van "Hoe ging het?" Hierdoor kunnen kinderen openlijk praten over hun uitdagingen en hun successen vieren.


De Reis naar zelfontdekking

Om faalangst bij kinderen te overwinnen, is het belangrijk om hen te helpen begrijpen dat het normaal is om soms fouten te maken. We kunnen hen aanmoedigen om te experimenteren, nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Laten we ze zien dat elk nieuw avontuur, of het nu gaat om een nieuw vak op school of een nieuwe sport, een kans is om te groeien en zichzelf beter te leren kennen.


Kinderen hebben de kracht om te groeien en te bloeien, maar faalangst kan hun zelfvertrouwen ondermijnen en hun potentieel beperken. Als ouders en opvoeders hebben we de unieke kans om hen te begeleiden op hun reis naar zelfontdekking en groei. Door open communicatie te bevorderen, fouten te omarmen en hen aan te moedigen om hun angsten te overwinnen, kunnen we hen helpen de kracht van faalangst te begrijpen en te gebruiken als een springplank naar zelfvertrouwen en succes.


Bij Het Studentje leggen we de focus op veilig leren. Dit betekent dat we bij elke leerling met empathie aan de slag gaan. Elke leerling wordt ontvangen op de bijles als een persoon met eigen individuele karaktereigenschappen. Onze coaches en bijlesgevers houden rekening met zaken zoals ADHD, faalangst, demotivatie enz. Bij ons zeggen we niet 'neen, dat is verkeerd, denk beter na', maar 'ik begrijp je redenering, die is logisch, maar je hebt ergens toch een verkeerde stap genomen. Wat denk je van ...'. Zo voelt de leerling zich niet veroordeeld en ontwikkelt die een groeimentaliteit!


Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten. Om te begrijpen hoe je faalangst bij kinderen kan voorkomen of verhelpen, is het belangrijk om het te herkennen.


Weigering om deel te nemen aan moeilijke maar spannende projecten en taken, zelfisolatie. De persoon redeneert dat als hij niet er niets aan doet hij falen zal vermijden en de onaangename gevolgen ervan.


Zelfsabotage.

Meestal is faalangst iets dat onbewust optreedt. Hier zijn er een aantal kenmerken van:

Immobilisatie. De persoon doet geen spant zich in, geeft de voorkeur aan absolute passiviteit, ontwikkelt zich niet in persoonlijk, streeft niet naar naar niets.


Onzekerheid, laag gevoel van eigenwaarde. Een persoon die regelmatig vertelt dat hij niets weet en niets begrijpt, dat hij niet in staat is om een opdracht uit te voeren. Kenmerkend hier is dat ze niet concreet kunnen wijzen op het struikelblok.


Perfectionisme is ook een van de uitingen van faalangst. Vanuit de angst om te falen, zal de leerling onnodig lang blijven pushen om de leerstof onder de knie te krijgen. Bij goede punten wordt dit gedrag dan verder beloond.


Als jouw kind faalangst heeft, is het belangrijk om rustig te blijven als je kind panikeert en emotionele scènes te vermijden. Neem de tijd om te luisteren en stel vragen zoals "Vind je zelf dat je het niet goed genoeg kan?" en "Wat heb je al gedaan?" Erken het probleem en werk samen aan een oplossing, eventueel in overleg met de leerkracht. Stel je kind gerust door te zeggen dat faalangst normaal is en dat ook jij het soms hebt. Benadruk dat fouten maken een deel van het leerproces is en vertel over je eigen ervaringen. Vertel je kind over zijn positieve eigenschappen, bijvoorbeeld dat hij misschien minder goed is in rekenen, maar goed kan sporten en een leuke broer en speelkameraad is. Probeer de negatieve gedachten van je kind om te buigen door samen te zoeken naar de echte oorzaak van de angst en deze los te koppelen van de taak. Vervang negatieve gedachten door positieve, zoals "Papa is blij als je je best doet, je hebt je les goed geleerd, je kan het." Moedig je kind aan om zijn taken toch uit te voeren en ga niet in op vermijdingsgedrag. Geef structuur door de opdracht aan te passen, een studieplanning te maken, en te zoeken naar haalbare doelen waar je kind succes in kan ervaren. Benadruk dat mislukken mag, zolang de inzet er is. Bijles en studiebegeleiding bij Het Studentje kan hierbij ook helpen, omdat extra ondersteuning en gerichte aandacht het zelfvertrouwen van je kind kunnen vergroten.

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page