top of page

Gouden tips tegen Procrastinatie: De Psychologie en de Rol van Studiebegeleiding

procrastinatie student
Proscrastinatie

Procrastinatie, of uitstelgedrag, is een gedragspatroon dat velen van ons maar al te goed kennen. We stellen het schrijven van die paper uit tot het laatste moment, verschuiven studeren naar "later," en stellen onze taken uit tot morgen, en dan nog een dag. Maar waarom doen we dit? Waarom kunnen we vaak niet gewoon doen wat we moeten doen op het moment dat het moet gebeuren? De psychologie achter procrastinatie is complex en fascinerend! Wat duidelijk is, is dat procrastinatie slechts een gewoonte is. En gewoonten ontstaan door herhaling, maar kunnen ook verbroken worden. Er is dus hoop! Studiebegeleiding kan hier gelukkig wel voor een groot deel in helpen!

In dit artikel onderzoeken we hoe het komt dat we allen procrastineren.

#studiebegeleiding procrastinatie


1. Uitstel als Emotionele Strategie

Procrastineren kan dienen als een copingmechanisme voor emoties zoals angst, twijfel, en zelfs verveling, vooral wanneer het om studeren gaat. Het uitstellen van studietaken kan tijdelijke opluchting bieden wanneer de inhoud of de omvang van de studieopdracht overweldigend lijkt. Het erkennen van het gevoel is een belangrijke eerste stap om procrastinatie te verbreken. Hier komt studiebegeleiding in beeld, omdat begeleiders kunnen helpen bij het aanpakken van deze emotionele obstakels en studenten kunnen motiveren om te beginnen. Het is oké om angst te voelen!


2. Overweldiging en Gebrek aan Focus

Studeren omvat vaak complexe taken, zoals het beheersen van nieuwe concepten, het maken van opdrachten en het voorbereiden op examens. Deze taken kunnen studenten overweldigen en ervoor zorgen dat ze het moeilijk vinden om te starten. Dat is niet verwonderlijk, van nature uit blijven we graag in de comfortzone. Zo voelen we ons veilig en comfortabel. Het nadeel is natuurlijk dat je voor de comfort in het nu, wel een hoge prijs betaalt later. Procrastineren kan dus een dure grap zijn.


Om dit aan te pakken is het nodig om je doelen op lange termijn te zien. Stap weg van het 'nu' en neem een kijkje in de toekomst. Maak een plan, zo weet je waar je naartoe gaat. Lukt dit niet vanzelf, dan kan je altijd de hulp van een studiebegeleider inroepen. Zij helpen jou gestructureerde studieplannen op te stellen, waardoor de taken minder overweldigend lijken en de focus beter behouden blijft.



3. Motivatie en Beloning

Studeren vereist vaak langdurige inspanning voordat de beloning van goede cijfers of academisch succes wordt gerealiseerd. Studenten kunnen moeite hebben om gemotiveerd te blijven als de beloning ver in de toekomst ligt. Hierdoor is het belangrijk om jezelf te belonen zelfs na kort gestudeerd te hebben. Maar let op, ga niet een uur pauzeren na een halfuur studie. Als je weet dat dat een valkuil van jou is, zoek dan een betere beloning. Daarnaast kan je ook aansluiten bij een groep of hulp van studiebegeleiding aanvragen. Samen werken, werkt meestal zeer motiverend! Maar let op met wie je samenwerkt, want je kan ook tesamen procrastineren.


4. Perfectionisme

Sommige studenten stellen studietaken uit vanwege hun streven naar perfectie. Ze zijn bang dat ze de opdrachten niet perfect zullen uitvoeren. Dit is een typisch voorbeeld van faalangst. De keerzijde van procrastinatie door perfectionisme is dat je de kans vergroot dat de resultaten effectief minder zullen zijn dan wat je eigenlijk kon behalen. De angst om 'slechte punten te hebben' wordt bevestigd, en opnieuw versterkt. Het is dus belangrijk om op tijd te beseffen dat je het risico op slechte punten vergroot als je perfectionistisch bent ingesteld. Het is beter om slordig te starten, en gaandeweg beter te worden! Studiebegeleiding kan helpen om de druk van perfectionisme te verminderen en studenten aan te moedigen om te streven naar vooruitgang in plaats van perfectie.



Het begrijpen van de psychologie achter procrastinatie is de eerste stap naar het overwinnen ervan. Met de juiste begeleiding en ondersteuning van studiebegeleiders kunnen studenten effectieve strategieën



ontwikkelen om procrastinatie te verminderen en hun studieprestaties te verbeteren. Dus, als je merkt dat je uitstelgedrag vertoont, overweeg dan om de hulp van een studiebegeleider in te schakelen. Samen kunnen jullie werken aan het doorbreken van de gewoonte van procrastinatie en het bereiken van academisch succes. Het is tijd om de cyclus van uitstelgedrag te doorbreken en doelgerichter te studeren. Remember: procrastinatie is slechts een gewoonte, en een gewoonte kan je afleren.


Bij Het Studentje bieden we professionele ondersteuning voor leerlingen die moeite hebben met bepaalde vakken, de studiemethode of last hebben van faalangst. We bieden bijles, studiebegeleiding en leerklassen op maat van de leerlingen maar met één duidelijk doel: de leerling laten slagen! Meld je aan via de contactknop!




2 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page