top of page

Onverwachte studietips voor betere resultaten op school

Studeren is voor iedereen vaak een uitdagende taak. Het vereist toewijding, discipline en een inzicht in wat wel en wat niet werkt. Er bestaan veel studietips, en niet alle technieken passen bij elke leerling. Hieronder zijn de beste studietips die echt noodzakelijk zijn voor goede studieresultaten!



1. Studieplanning

Een studieplanning is een essentieel hulpmiddel voor tieners die hun tijd willen beheren en hun studie-efficiëntie willen verbeteren. Maak een overzicht van alle taken en opdrachten die moeten worden voltooid en plan ze in op specifieke tijden en dagen.

EXTRA TIP: maak een ruime planning. Meestal overschatten we onszelf en denken we dat we iets heel snel af kunnen krijgen. Wanneer je meer tijd inrekent, dan kan je je planning altijd goed opvolgen én bespaart het je stress. Win-win!


2. Actieve studietechnieken

Actief studeren is een methode waarbij je jouw hersenen actief betrekt bij het leerproces. Ik zeg altijd: "je moet je brein een beetje pijnigen om iets te kunnen onthouden". Dit betekent bijvoorbeeld het maken van aantekeningen, het stellen van vragen, het oplossen van problemen en het herhalen van informatie. Deze technieken helpen bij het begrijpen en onthouden van de leerstof.

EXTRA TIP: probeer de leerstof luidop aan jezelf, de kat, de hond, een ouder, enz. uit te leggen. Je zal opmerken dat wanneer je iets met gemak kan uitleggen dat je de leerstof eigenlijk al goed verwerkt hebt!


3. Geheugensteuntjes

Geheugensteuntjes zijn handige hulpmiddelen die je helpen om informatie te onthouden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van flashcards, mindmaps of samenvattingen. Door de informatie visueel te maken, wordt het makkelijker om te onthouden.

EXTRA TIP: maak na elk hoofdstuk een mindmap van het thema en alles waaraan je denkt na het studeren van dat hoofdstuk. Vul je schema aan (in een andere kleur) met de zaken die je over het hoofd zag, zo heb je snel een duidelijk beeld van de info die je nog niet echt goed verwerkt hebt.



4. Technologie

Technologie kan een handig hulpmiddel zijn bij het studeren. Er zijn tal van apps en websites die je kunnen helpen bij het organiseren van je werk, het maken van aantekeningen, het creëren van flashcards en nog veel meer.

EXTRA TIP: voor taalvakken kan je gebruik maken van volgende websites:

woordenschat en grammatica inoefenen

www.wrts.nl

werkwoorden inoefenen

www.verbuga.eu

werkwoorden inoefenen

www.micetf.fr/conjugaison/



























Door het toepassen van deze studietechnieken kunnen tieners hun leerervaring verbeteren en hun studie-efficiëntie verhogen. Met de juiste planning, discipline en toewijding kunnen tieners hun doelen bereiken en hun academische succes vergroten. Good luck!

171 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page