top of page

3 Onverwachte Tips voor een Goede Studiemethode

Het begin van een nieuw schooljaar kan zowel opwindend als uitdagend zijn, zowel voor ouders als leerlingen. Terwijl traditionele methoden zoals bijles, studiemethoden en studiebegeleiding zeker hun waarde hebben, zijn er ook enkele ongebruikelijke tips die kunnen helpen om dit jaar buitengewoon te maken. Laten we drie van deze ongewone tips verkennen die ouders en leerlingen kunnen toepassen om een succesvolle studiemethode te ontwikkelen!


1. Leer door te onderwijzen Een ongewone maar effectieve tip om te leren is door anderen te onderwijzen. Ouders kunnen deze studiemethode aanreiken door leerlingen aan te moedigen om de rol van 'leraar' op zich te nemen voor hun klasgenoten of zelfs jongere broers en zussen. Tijdens de bijles geven we vaak de tip om de leerstof aan jezelf te vertellen, zo ontdek je snel welke delen je nog niet kent!


Wanneer leerlingen de verantwoordelijkheid krijgen om complexe concepten uit te leggen, versterken ze niet alleen hun eigen begrip, maar ontwikkelen ze ook communicatievaardigheden. Het is een krachtige studiemethode zijn die leerlingen helpt om de lesstof dieper te begrijpen en te onthouden.


Extra tip van een van onze bijlesgevers: doe alsof je de leerkracht bent en stel een moeilijke toets op. Die moet je niet meteen zelf invullen, maar doe dat wel na een tijdje. De kans is groot dat de echte leerkracht een aantal dezelfde vragen zal stellen!

2. Gebruik technologie op een slimme manier In plaats van technologie te zien als een afleiding, kunnen ouders en leerlingen het gebruiken als een goede hulpbron voor leren. Apps en tools voor notities maken, zoals digitale flashcards of mindmapping-software, kunnen de studiemethoden van leerlingen transformeren. Dit komt zeker van pas bij leerlingen die niet graag schrijven!

Deze methode kan de studie-ervaring leuker en effectiever maken.


Extra tip: voor Frans bestaan er een aantal websites die het leuker net een beetje tof maken! Wrts.com is goed voor woordenschat en verbuga.eu is handig voor werkwoorden! Tijdens de bijles Frans verwijzen we altijd naar deze websites!


3. Leer buiten de klaslokalen Naast formele studie-uren kunnen ouders en leerlingen leren integreren in hun dagelijkse leven buiten het klaslokaal. Bijvoorbeeld, tijdens familie-uitjes kunnen ouders kansen creëren om te leren over de geschiedenis, wetenschap of kunst in de echte wereld. Dit maakt leren boeiend en praktisch. Bovendien kunnen leerlingen in hun vrije tijd hobby's ontwikkelen die hun leervermogen vergroten, zoals muziek, kunst, sport of coderen. Deze activiteiten kunnen een unieke studiebegeleiding bieden door creativiteit en passie te stimuleren.


Terwijl bijles, studiemethoden en studiebegeleiding belangrijke pijlers blijven voor academisch succes, kunnen ongewone benaderingen het leren verrijken en plezieriger maken. Door anderen te onderwijzen, technologie slim te gebruiken en leren te integreren in het dagelijks leven, kunnen ouders en leerlingen samenwerken om een buitengewoon schooljaar te beleven. Deze onconventionele tips kunnen niet alleen de resultaten verbeteren, maar ook een levenslange liefde voor leren cultiveren.


Heb je nood aan extra ondersteuning van professionals? Laat een deel van je zorgen overnemen door Het Studentje! We bieden bijles, studiebegeleiding en leerklassen op maat van de leerlingen maar met één duidelijk doel: de leerling laten slagen!

30 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page